Do you need an asbestos survey before remodel work on a 1950s or 1960s house? In the Bay Area, the answer comes from the Bay Area Air District's asbestos rule, Regulation 11, Rule 2. For a house, the survey rule is narrower than many owners expect, but testing is still required whenever certain common materials will be disturbed. Tearing out a load-bearing wall, or even a carport, needs its own notice.
This guide covers what to test, when the Air District needs a notice and a job number, the rules for owners who do the work themselves, and the state rules for contractors. It draws on the Air District's rule, FAQs and compliance tips, plus Cal/OSHA and US EPA pages read in November 2026.
Which rules apply in the Bay Area
The Air District covers Alameda, Contra Costa, Marin, Napa, San Francisco, San Mateo and Santa Clara counties, plus southwest Solano and southern Sonoma. Its asbestos rule was adopted on December 15, 1976, and the posted rule text carries an October 7, 1998 amendment date (the district's asbestos page lists the file as revised April 24, 2018). The district updated its asbestos FAQs on June 4, 2025.
The rule reaches further than federal law here. The EPA's asbestos air toxics rule excludes residential buildings with four or fewer units from its work practices, unless the houses are demolished or renovated as part of a commercial or public project. The Air District rule names houses and small multi-unit buildings directly. Your city or county building department is a separate step: the Air District's job number, or J number, is one of the requirements for a city or county demolition permit, but it isn't the permit itself.
What to test before you remodel
As of November 2026, section 11-2-303.8 requires a thorough asbestos survey before any demolition or renovation, done by a Cal/OSHA-certified person who has passed an EPA-approved Building Inspector course. For residential buildings with four or fewer dwelling units, though, subsection 303.8.2 says a survey isn't required. Instead, the material must be sampled and tested when any of these will be removed or disturbed:
Heating, ventilation and air conditioning ducting and systems
Acoustic ceiling material or acoustic plaster
Textured or skim-coated wall surfaces
Cement siding or stucco
Resilient flooring
Material that tests above 1 percent asbestos and is friable must then be handled under the rule's work practices. A kitchen, bath or flooring remodel can touch several of these at once. Our mid-century kitchen remodel guide covers what those projects usually open up.
The Air District's asbestos FAQs add practical points:
What's suspect. Anything that isn't wood, metal, glass or rubber, or a mix of them. The FAQs list acoustic ceilings, taping mud, joint compound, plaster, flooring, mastic, heating ducts, stucco, flue pipes, pipe lagging and roofing. Uncoated wood, rubber, metal and glass are exempt from testing.
Small jobs still need testing. Disturbing less than 100 square feet means no J number, but testing is still required and the rest of the rule still applies, including containment, negative air and wet methods.
Newer materials count. The district's compliance tips warn that imported building materials can contain asbestos, so a recent addition isn't automatically clear.
Old reports can work. The district considers older surveys if they're complete and the materials haven't changed. If earlier abatement wasn't documented, it requires a current survey or an addendum.
Who takes the samples is where the agencies differ. The Air District says owners of residential buildings with four or fewer units can sample and test suspect materials themselves rather than hire a certified consultant, taking measures to limit exposure. The EPA says a trained and accredited professional should take samples, that sampling done incorrectly can be more hazardous than leaving the material alone, and that taking samples yourself isn't recommended. Lab testing commonly uses polarized light microscopy (PLM).
When you need a J number
The Air District tracks notices by J number, and as of November 2026 it accepts applications only online through its MyAirOnline asbestos system. Under section 11-2-401.3:
Every demolition of a load-supporting structural member needs a demolition J number, even with no asbestos present and regardless of size or age. The FAQs name walls, foundations, roof supports, slabs, rafters, porch pillars and chimneys, and say demolishing only a carport counts.
Renovations need a renovation J number when the regulated asbestos removed reaches 100 linear feet, 100 square feet or 35 cubic feet. Every dry removal needs Air District approval, even below those amounts.
Timing. Notice is due at least 10 working days before work starts, and the rule counts holidays that fall Monday through Friday as working days. For a house or other residential building with four or fewer units, 72 hours is enough with an added fee.
Some details trip people up:
Hand tools versus machines. Nonfriable material removed with hand tools needs no renovation J number. Mechanical removal renders it friable, so a renovation J number is needed above the notice thresholds.
Cement siding and roofing. Asbestos cement (transite) is Category II material. Intact and in good condition, it isn't regulated, but cutting, sanding, breaking or dropping it can make it friable, and demolishing any structure that contains it makes it regulated material.
Flooring. The rule treats vinyl and asphalt floor tile and sheet vinyl as nonfriable, but counts linoleum and its backing as friable.
Dates. Starting before the notified start date or running past the end date counts as failure to notify. You can revise a start date until 11:59 PM of the original start date, but not backdate it, and an active J number with no work on site can still bring a Notice of Violation.
Unpermitted structures. Removing one because the city ordered it doesn't make it a "government-ordered demolition," which the FAQs limit to unsound buildings in danger of collapse or declared a public nuisance.
Fees are in Regulation 3, Schedule L. They're refundable if the job is withdrawn before the start date, less a cancellation fee, and the district hasn't accepted checks since November 9, 2022.
Doing the work yourself or hiring it out
Leaving material alone is an option. The Air District says asbestos in good condition that won't be disturbed doesn't have to be removed. The EPA says not to saw, sand, scrape or drill it, never to use a power stripper on flooring that may contain asbestos, and to install new flooring over old asbestos flooring when possible.
If you remove it yourself, the Air District strongly discourages it but allows it. A homeowner doesn't need certification, and the rule's on-site representative requirement doesn't apply to an owner removing regulated material from an owner-occupied house. The rest of the rule does: notice for the listed amounts, wet methods, containment under negative air with HEPA filtration, and transport and disposal by an EPA-licensed hazardous waste transporter. The district's compliance tips add double-bagged, labeled waste and a viewing port in the containment.
If you hire it out, check three things as of November 2026:
State license. The Air District says the Contractors State License Board requires a valid license plus a state certificate for asbestos abatement.
Cal/OSHA registration. Contractors doing asbestos-related work on 100 square feet or more of material with more than 0.1 percent asbestos must register with Cal/OSHA. An unrestricted registration needs a C-22 license; roofing-only work can use the ASB certification. For temporary worksites, the contractor sends notice to the nearest Cal/OSHA district office 24 hours before work begins.
Separate firms. The EPA suggests using one firm to assess the material and a different firm to remove it, to avoid a conflict of interest. Cal/OSHA keeps online lists of certified consultants, site surveillance technicians and registered firms.
Buying first? Ask the seller for any past asbestos survey, lab report and abatement clearance, since undocumented abatement means a new survey. Our lead paint disclosure guide covers how testing fits into a purchase.
This is general information as of November 2026, not legal advice. The Air District's rule text dates from 1998 and its FAQs from 2025, so confirm current requirements with the Air District before you start, and use certified professionals for testing and abatement.
Frequently asked questions
Do I need a full asbestos survey to remodel my house?
Not under the Air District rule, if the building has four or fewer units. You do need to sample and test ducts, acoustic ceilings, textured or skim-coated walls, cement siding or stucco, and resilient flooring that the work will disturb.
Can I take the samples myself?
The Air District allows it for residential buildings with four or fewer units. The EPA recommends a trained and accredited professional instead, so weigh both before you decide.
Do I need a J number to tear down a carport?
Yes. The Air District's FAQs say any demolition of a load-supporting structure needs a demolition J number, whatever its asbestos content, size or age, and they name carports specifically.
Does a small remodel under 100 square feet need anything?
It doesn't need a J number, but the Air District still requires testing of suspect materials. If they contain regulated asbestos, the rule's containment and wet-method requirements still apply.
Related reading
Mid-Century Home Inspection Checklist: What to Check, System by System
Eichler Siding Replacement: Grooved Plywood, Redwood and Your Options
Wood Burning Fireplace Rules in the Bay Area: A Mid-Century Guide
More guides on this topic: Owning & Renovating a Mid-Century Modern Home
Planning a remodel on a mid-century house, or buying one you'll want to update? Call or text the Boyenga Team at Compass at (408) 373-1660 or (650) 383-8606, or contact the Boyenga Team to talk through testing, timing and budget before you start.